Og kanskje kommer KONGEN og /eller hans dronning

...og det skjedde det Herrens år 2008

Foto Yngve Brox Guldbjørnsen. Kongeskipet seiler fra Rødøy forbi Rødøyløven - til besøk i Meløy. Varden er tent, men røken stiget ikke opp - desverre....

Kongens tale og mer

2008 06 18 Kongens tale

2008 KONGENS TALE I RØDØY 18. JUNI

Fylkestur til Nordland: Tale i Rødøy

H.M. Kongens tale ved besøk i Rødøy kommune under Fylkestur til Nordland, juni 2008.

Fylkesmann,
Ordfører,
Kjære alle sammen,

Takk for hyggelig velkomst og gode ord på dette idylliske handelsstedet! Takk også for den festlige markeringen i forbindelse med passeringen av den nye Polarsirkelgloben! Og gratulerer med ny og flott portal til midnattssolens rike.

En båttur langs Nordlandskysten er en sjøreise verdt, - og det er en fin måte å se landsdelen fra riktig side. Så innbydende ligger dette eventyrlandskapet der og ønsker alle velkomne med sin rekke av sagnomsuste fjellformasjoner. Rødøyløva og Hestmannen, for eksempel, er strategisk plassert i skipsleia og har derfor i uminnelige tider vært kjennemerker for sjøfarende. Historier og sagn har blitt fortalt fra generasjon til generasjon for å hjelpe nye sjøfolk å huske skipsleia ut fra de karakteristiske fjellene. Jeg må innrømme at vi om bord på Kongeskipet også har brukt andre navigasjonsinstrumenter for å finne fram til Selsøyvik, men turen hit har uansett vært en stor naturopplevelse.

Mange norske kommuner betegnes som distriktskommuner. Det er vanskelig å se for seg at noen fortjener betegnelsen bedre enn Rødøy kommune. Den tilsynelatende godslige Rødøyløva har litt av et rike å passe på; fra Svartisen og Nordfjorden i øst og helt ut til Myken fyr i vest.

Dere har god plass, mye hav, og lite broer og tunellforbindelser. Her er det derfor fortsatt båten som er det viktigste fremkomstmiddelet. Fremmøtet her i dag tyder på at og den kommunikasjonsformen fortsatt virker. Det er imponerende at en så stor del av kommunens innbyggere har tatt turen hit til Selsøyvik i dag. For Dronningen og meg er det i alle fall utrolig hyggelig å få møte så mange, og bli bedre kjent med denne vakre kommunen.

Leia har i uminnelige tider bundet vår lange kystnasjon sammen, og handelsvirksomhet har lange tradisjoner. Veien mot nord – ”Nordvegen” - har ført tørrfisk til Bergen og videre til Europa, - og korn, mel og fiskeutstyr nordover. Nylig er det kommet frem spor som viser at tørrfiskhandel pågikk alt i vikingtid, om enn kanskje som en bigesjeft? Fra slutten av 1300-tallet er det kjent at nordlendingene drev handel gjennom jektefart. Senere vokste det etter hvert fram handelshus mange steder langs kysten. De var ofte strategisk plassert og av avgjørende betydning for bosetting i kystdistriktene. I dag er de fleste blitt borte. Men heldigvis er noen bevart som verdifulle kulturminner.

Men her kommer vi altså til et handelssted, som fortsatt lever med handel, skipsekspedisjon og mange ulike funksjoner. Med sin beliggenhet midt i den tradisjonelle skipsleia, binder Selsøyvik handelssted sammen historie, tradisjon og dagens moderne fiskeproduksjon. Stedet representerer derfor en kontinuitet mellom gammelt og nytt. Nå gleder vi oss til å bli bedre kjent med stedet, den virksomheten som drives, og de som bor og virker her.

Det virker som dere her i Rødøy har livskraftige og gode lokalsamfunn, med dugnadsånd og felleskapsverdier. Lykke til i arbeidet med å skape trivsel og samhold i kommunen, og med utfordringen om å gi trygge og gode vilkår for den oppvoksende slekt.

Takk for det fine programmet dere har forberedt, og takk for vakker sang, musikk og underholdning fra skoleelever og kommunens kulturskole! Det er tydelig at her er det mange dyktige talenter. Jeg ønsker til lykke med fortsettelsen av årets Rødøystevne og håper denne fine tradisjonen vil leve videre. For oss har møtet med kystfolket under polarsirkelen så langt vært en minnerik opplevelse!

18.06.2008

2012 08 07 DRONNINGEN PÅ RØDØYA

7. august 2012 skriver AN at Rødøy hadde hatt besøk av kongeskipet og dronningen m/følge på 10 personer. Besøk på Klokkergården og en tur opp på Rødøyløva.

Bok utgitt om Rødøy lokalt

Yngve Guldbjørnsens bok om kongebesøket i 2008. © RLA.

og av Fylkesmannen i Nordland - med flere kommuner

Fylkesmannens bok om kongebesøket - langs hele Helgelandskysten fra "PETTER DASS" til ELIAS BLIX". DVS. fra Alstahug til og med Gildeskål. Forsidefoto tatt på Selsøvyvik. © RLA.